söndag 18 april 2010

Världens vindar

Som en fortsättning på det som Lina skrev om tromber tänker jag nu berätta mer om vindens styrka och om olika vindar som finns i världen samt deras egenskaper.

Nilsson (2005) skriver att luften nästan alltid rör sig, ibland rör den sig snabbt och ibland långsamt. Vi människor har sedan lång tid tillbaka utnyttjat styrkan hos vinden. Vinden har fått driva våra fartyg och malt vår säd, i modern tid tar vi bland annat vinden till hjälp för att skapa elektricitet. Som vi har skrivit tidigare mäts vinden i meter per sekund (m/s). Ibland nämns medelvind i vädersammanhang och då menar man, med en meteorologisk definition, medelvinden under en tidsrymd av 10 minuter. Enligt Nilsson (2005) har vinden också en byighet (variation) som kan vara 50-100 % av medelvinden. De kraftigaste vindbyarna kan alltså vara dubbelt så snabba som medelvinden. Vindstyrkan (vindens kraft) ökar med kvadraten på vindhastigheten. Till exempel har en stormvind på 28 m/s fyra gånger större vindstyrka än en kulingvind på 14 m/s. Författaren skriver att det kanske ses som självklart att vindens riktning betecknar från vilket håll vinden kommer, att en nordlig vind kommer från norr, en västlig vind från väster, sydlig vind från söder och att ostvinden kommer österifrån, men uttrycken har ibland orsakat missförstånd eftersom man gör tvärtom när man beskriver havsströmmar. Då talar man istället om nordgående, västgående, sydgående och ostgående ström.

Enligt Nilsson (2005) konstruerade den engelske amiralen Sir Francis Beaufort 1812 en vindskala genom att studera vindens effekt på vågor och fartyg. Denna skala används än idag av meteorologer över hela världen och skalan har, efter att den konstruerats, även anpassats för bruk till lands. Författaren skriver vidare att vindskalan går från 0 (stiltje) till 12 (orkan). Vindstyrkor över 32 m/s kallas orkan och en vindstyrka på 32 m/s motsvarar 115 km/tim. Så om man kör lite för fort på en motorväg (115 km/tim) och sticker ut handen genom sidorutan känner man hur orkanvindens styrka känns.

Beaforts vindskala

Vindstyrka

(Beaufort)

Vindhastighet

(m/s)

Benämning

på land

Benämning

till sjöss

Verkningar på land

Verkningar till sjöss

0

0 – 0,2

lugnt

stiljte

inga, röken stiger nästan rakt upp

Spegelblank sjö

1

0,3 – 1,5

svag vind

nästan stiljte

märkbar för känseln

Krusningar, som fiskfjäll

2

1,6 – 3,3

svag vind

lätt bris

vimpel lyfts,små löv rör sig

Korta små vågor som ej bryts

3

3,4 – 5,4

måttlig vind

god bris

vimpel sträcks, kvistar rör sig

Vågkammar börjar brytas

4

5,5 – 7,9

måttlig vind

frisk bris

flagga sträcks, grenar rör sig

Längre vågor, vita skumkammar

5

8,0 – 10,7

frisk vind

styv bris

små lövträd svajar, insjövågor bryts

Överallt skumkammar, mer utpräglade vågor

6

10,8 – 13,8

frisk vind

hård bris

stora grenar rör sig, teletrådar viner

Större vågberg, skum över större ytor, dovt brus

7

13,9 – 17,1

hård vind

styv kuling

hela träd svajar, motvind besvärar

Sjön tornar upp sig och bryter, skum i strimmor

8

17,2 – 20,7

hård vind

hård kuling

bryter av kvistar, svårt att gå mot vind

Betydandevågberg, skum i tätare strimmor, dån

9

20,8 – 24,4

halv storm

halv storm (kulingstyrka)

små skador på hus, taktegel blåser ned

Som ovan

10

24,5 – 28,4

storm

storm

träd rycks upp, större skador på hus

Höga vågberg, havsytan vit av skum, starkare dån

11

28,5 – 32,6

svår storm

svår storm

mycket sällsynt i inlandet

Andra fartyg döljs av vågbergen, skum stör sikten

12

32,7 -

orkan

orkan

nästan bara i fjällen och i tromber

Mest i tropiska cykloner

(Nilsson, 2005, s.51)

Människor har runt om på jorden lärt sig att leva med olika vindar, som har givits olika namn. Nilsson (2005) menar att det finns hundratals, kanske tusentals namngivna lokala och regionala vindar i världen. Jag tänkte här ta upp några av dessa som är lite mer kända:

Mistral: En kylig, kraftig och torr nordlig vind. Under vintern och våren kan tung kalluft norr om Alperna rinna ned i Rhônedalen, där den inriktas och förststärks. I extremfall kan Mistralen orkanstyrka.

Scirocco: Vinden känns het och torr på Sicilien och i södra Italien. Scirocco är en syd- till sydostlig stoft- och sandbemängd vind från Sahara. På sin väg norrut blir suger den heta luften upp vattenånga från Medelhavet. Siroccon förknippas därmed på Capri med varmt, fuktigt väder och dimma. Ännu mer norrut kan vinden ge rikliga regn då den har tagit upp så mycket fuktighet.

Sommarmonsun och vintermonsun: Monsunvindar är årstidsbundna vindar som blåser över främst södra Asien. Enligt Nilsson (2005) kan den årstidsbundna monsunen kan jämföras med den dygnsbundna sjöbrisen och landbrisen. Sommarmonsunen blåser från havet till land och för med sig fuktig luft, som ger regn när luften hävs i bergssluttningarna. Då det är tvärtom, alltså att vinden blåser från kontinentens inre mot havet och är kall och torr, är det istället vintermonsun.

Referens: Nilsson, L-G & Bokförlaget Semic (2005). ”Stora boken om vädret”. Sundbyberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar