Vindkraftverk kan byggas både på land och till havs. Fördelarna med de som står ute på havet är att vindarna är jämnare där och att vindkraftverken kan vara mycket större och på så sätt ta tillvara på dem bättre. Det är dock väldigt dyrt att bygga till havs och ju längre ut de står desto dyrare.
Miljöpåverkan för ett vindkraftverk ute på havet är störst när de byggs. Grävning och transporter medför utsläpp. Ljuden som blir av uppförandet och elproduktionen kan också störa djurlivet och även närboende människor. Även botten blir påverkad och kan bli grumlig en tid vilket stör ljusflödet till bottnen. När verket sedan är igång kan magnetiska fält störa djurlivet i vattnet. Studier görs på detta och det har visat sig att ålarna inte störs anmärkningsvärt. De studier som gjorts på fåglarnas påverkan har visat att det är få fåglar som kolliderar med verken eftersom de undviker vindparkerna. Det verkar inte heller vara någon märkbar effekt från infraljuden eller strömkablarna.
När vindkraftverken tas ner återvinns det mesta. Det gäller både de på land och de till havs.
Vad gäller landbaserad vindkraft gäller liknande som för de havsbaserade. Vid uppförandet är det transporter osv. När vindkraftverket väl är i drift kan närboende människor störas av ljuden och skuggorna. Fåglar och fladdermöss kan flyga in i dem och den estetiska aspekten är även den en miljöpåverkan. I Sverige är beslutat att ljuden vid närmaste bostäder inte får överstiga 40 dBa (decibel A), det jämförs med ett vanligt samtal som uppmäter 65 dBa.
Referens: Vattenfall. (2010). Om Vattenfall. Tillgängligt på internet: http://www.vattenfall.se/www/vf_se/vf_se/518304omxva/518334vxrxv/518814vxrxe/521124omxvi/index.jsp [Hämtat 2010-02-26]
Naturvetenskap existerar med gör tekniken det?
14 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar