onsdag 31 mars 2010

corioliseffekten- Jordens rotation

Jag har haft väldigt svårt att förstå detta fenomen själv men jag ska försöka bena ut det och förklara på ett bra sätt.

För det första vet vi att jorden roterar kring sin egen axel. Vi vet också att luften påverkas av en tryckgradientkraft som för luften i riktning från högt till lågt lufttryck vilket skapar vindar (läs tidigare blogginlägg). Som vi också nämnt tidigare kan vindar vara både horisontella och vertikala, företrädesvis horisontella.

När jorden roterar skapas en så kallad corioliskraft, den gör att vindarna viker av vinkelrätt åt höger (på norra halvklotet) eller vänster (södra halvklotet). De blå pilarna är tryckgradientkraften, så som vinden skulle blåst om inget annat påverkade den. De röda pilarna är corioliskraften som då är riktad vinkelrätt åt höger. De svarta pilarna visar hur vinden kommer att bli. Corioliskraften strävar efter att driva rörelsen i en cirkel.

En annan bild är denna:
Här ser man hur vinden förs rakt fram men viker av på grund av corioliskraften trycks den inåt till en cirkel.

Då tryckgradientkrafter vill utjämna lufttrycket och uppvärmningen genom att varmluft stiger och kallare luft tar dess plats tills de jämnats ut, motverkar corioliskraften detta genom att "tvinga" tillbaks luften där den kom ifrån. Corioliseffekten hindrar alltså den uppvärmda luften från t.ex. tropikerna att spridas över jorden, kraften håller kvar luften genom cirkelrörelsen (vindar), dock är den horisontella tryckgradientkraften stark och därför vinner inte corioliskraften helt och all luft viker inte av i en cirkel. När dessa krafter utkämpar "sin strid" skapas olika fenomen i atmosfären och också olika klimat på jorden.

Sammanfattningsvis är inte vindar så enkelt som att varm luft stiger och kall luft sjunker och tar dess plats. Det finns mycket annat som påverkar hur vindarna blåser över jorden, som t.ex. corioliskraften som faktiskt inte ens är en riktig kraft utan en skenkraft.

1 kommentar:

  1. Vad bra att du skrev mer om corioliseffekten, eftersom jag bara har nämnt den lite tidigare. Nu blev det tydligare och speciellt med de bilder du har med, bra jobbat.

    SvaraRadera