måndag 8 mars 2010

Från rörelseenergi till elektricitet

Vindkraftverk fångar energin i vinden och omvandlar den till mekaniskt arbete, som via en generator omvandlar rörelseenergin till el.

Vinden blåser på vindkraftverkets blad. De tryckskillnader som uppstår mellan fram och baksidan gör att bladen roterar. Bladen är formade på liknande sätt som flygplansvingar. Flygplan lyfter för att luftens omväg över vingen gör att luften har en högre hastighet över än under vingen vilket skapar ett undertryck över (luft i rörelse har lägre tryck än stillastående) och en lyftkraft som lyfter planet. När vinden blåser över bladen på vindkraftverket skapas en lyftkraft som gör att bladen roterar. Bladspetsen rör sig ungefär 6 gånger snabbare än vindens hastighet. Turbinaxeln (bladen) driver en generator, generatorn håller emot axeln eftersom ingen el skulle alstras om bladen snurrar fritt. Generatorn, som sitter uppe i tornet, alstrar elektricitet som sedan färdas via elkablar ut i det nedgrävda elnätet.

Referenser:

CVI. (2004) Så fungerar ett vindkraftverk- faktablad 3. Högskolan på Gotland. http://www.frostvikeninfo.se/vindkraft/files/Faktablad.pdf hämtat 8/3 2010

Energirådgivningen. (2009). Vindkraft- eff 12. www.energirådgivningen.se

3 kommentarer:

  1. När jag skulle ta reda på hur flygplan kan lyfta fann jag viss information om att det är en myt att det beror på utformningen av vingen, helt plana vingar skulle också kunna ge lyftkraft. Det ska istället ha att göra med vinkeln på vingen. När luften trycks nedåt av vingen lyfts planet uppåt eftersom Newtons rörelselagar säger att kraften måste ha en motkraft, alltså lyftkraften. Detta säger bland annat http://www.flygplan24.se/flygteknik/. Vad säger ni om det? Ska vi tro på det istället?

    SvaraRadera
  2. Det jag funderade på när ni har skrivit om vindkraftverken var att låter de något utav dem? och kan man ta energin till ett bostadshus då de flesta vindkraftverk är placerade på en åker?

    SvaraRadera
  3. Vindkraftverk låter lite. I Sverige är beslutat att ljuden vid närmaste bostäder inte får överstiga 40 dBa (decibel A), det kan jämföras med ett vanligt samtal som uppmäter 65 dBa. Det vanligaste är att den producerade elen förs ut i elnätet där elen "blandas" med den andra elen som alla hus är kopplade till. Man kan också ha små vindkraftverk som endast ger ström till sitt eget hus.

    SvaraRadera