måndag 22 mars 2010

Tromber

Vi har nu skrivit om hur vindar uppstår, men det finns många olika sorters vindar. Följande kommer att handla om tromber.

Tromber kan bildas på olika sätt, småtromber bildas där luften är mycket upphettad, oftast i öknen, på jordytan och arbetar sig uppåt till en höjd på 10-100 meter. En större tromb, eller tornado som det kallas i engelskspråkiga länder, bildas i åskmoln där luften är varm, fuktig och instabil. Under molnet formas en molnslang av roterande luft som sedan når marken. (NE.se) Väl på marken ser tromben ut som ett snurrande rör som förflyttar sig med mycket hög hastighet. Tromber låter även väldigt mycket, enligt vittnen i Sverige som 100 Viggenplan. Det är vanligt att regn, åska och hagel följer tromben. Tromber bildas oftast under sommar och höst här i Sverige, vanligast är juli. Trombpelaren kan bli över 1 kilometer långt och 100 meter brett. När en tromb drar fram över en skog lägger sig träden åt alla håll vilket är ett kännetecken att det varit just en tromb. Konsekvenserna av en tromb kan bli förödande, exempelvis rycktes 40 000 träd upp när en tromb passerade Jämtland 1986, bilar kan lyftas upp och hus bli krossade. Det finns flera dokumenterade fall i Sverige av att människor lyfts upp av tromben och satts ner någon annanstans. Virveln kan lyfta föremål på flera ton. (Svahn, 2008).

I USA kallas tromberna för tornados och är mycket kraftigare, kan uppnå en hastighet på 150 m/s jämfört med svenska 70 m/s. 1925 härjade den mest långlivade tornadon i USA, den färdades 480 kilometer och den tog 695 människors liv. I Sverige förekommer ca 10 tromber om året medan det rör sig om 200 tornados i USA (Oklahoma och Kansas) på samma yta. (Svahn, 2008)

Referenser:
Svahn, C. (2008) Stora boken om naturfenomen. Sundbyberg: Bokförlaget Semic.
Information och bild:
Nationalencyklopedin. http://www.ne.se.persefone.his.se/lang/tromb/331690. Hämtat 2010-03-22

6 kommentarer:

  1. Det var väldigt intressant att läsa det du skriver om tromber och tornados. Jag visste inte att det var så pass vanligt med tromber i Sverige eftersom det inte är så ofta man hör talas om det. Det är fascinerande vilka krafter det finns i naturen, men samtidigt lite skrämmande. Jag läste på SMHI:s hemsida (2010-03-22) att våra tromber bara är blygsamma virvlar i jämförelse med tornados precis som du tar upp. De skriver även att eftersom vårt klimat tenderar att bli varmare på grund av växthuseffekten kanske även våra tromber kommer att bli allt intensivare. Men man får ju hoppas att det inte blir så, utan att vi på något sätt lyckas minska på utsläppen av växthusgaser så att vårt klimat förblir som det varit.

    Referens
    Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut. (senast uppdaterad 2009-06-25). Tromber. [Elektronisk]. Tillgänglig: http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/tromber-1.3875
    [2010-03-22].

    SvaraRadera
  2. Okej, det låter inte bra! På grund av just varmare klimat eller som följd av något annat som påverkas av det varmare klimatet?

    SvaraRadera
  3. Jag läste att tromber förekommer framför allt där det är varmt. Så som jag har förstått det beror det på just värmen.

    SvaraRadera
  4. Tack för ett mycket intressant inlägg av ett naturfenomen som för mig också väcker stor fascination! Jag läste om en bonde i Kansas i USA som faktiskt är den enda att ha överlevt en tornado eller tromb som vi kallar det. Westin Bergh (2004) berättar om detta mirakel och är för övrigt en bok som jag skulle vilja rekommendera i ert fortsatta arbete.
    Denna man hamnade mitt i tratten av en tornado. Innan denna händelse fanns det tydligen inte något bevis för att tornados har ett öga eller tratt i dess botten. Runt själva tratten av tornadon kan det blåsa upp till 150 m/s precis som du också skriver. Detta är fullt tillräckligt för att blåsa armar och ben av kroppen, säger Westin Bergh. Men inuti själva tratten råder lugnet. Denna man bodde i världens tornadotätaste område som även kallas tornadokorridoren. En dag övergick dagen i oväder och på sin väg mot skyddsrummet hann tornadon ifatt honom. Den ställde sig rakt över honom och sänkte ner sin tratt utan att han nåddes av kanterna (det låter ju som en robot i beskrivning). Efteråt berättar han att han känt av en stark gaslukt men att han också upplevde ett fullständigt lugn. Trots detta lugn hade han hört ett öronbedövande tjut eller väsande. Han påstår att oväsendet kom från själva trattens botten. Jag ville delge dig denna berättelse som ju låter helt makalös och som nästan låter lite för overklig för att vara sann. Men vädrets makter ska tas på allvar, anser jag.

    Referens
    Westin Bergh, M. (2004). VÄDRET. Stockholm: Natur och Kultur/Fakta.

    SvaraRadera
  5. Ja det var en makalös historia! Tornadon måste ha lyfts rakt upp igen då eftersom han inte blev skadad. Intressant.

    SvaraRadera
  6. Jag visste inte att tromber har framkommit här i Sverige, men när det gäller bland annat Amerika har jag sett sådana väderfenomen på TV. Jag tycker det är helt otroligt hur sådana fenomen faktiskt kan uppkomma samtidigt är det givetvis skrämmande då man vet att de ofta är destruktiva på de områden där de härjar.

    SvaraRadera