fredag 12 mars 2010

Varför blåser det? Temperaturskillnader


Jag har hittat lite ny information om varför det blåser. Hoppas att det kan ge en större förståelse för fenomenet och inte bara vara upprepande. Bilden föreställer sjöbris.

Den främsta orsaken till att vindar uppstår är skillnader i temperatur. På dagen värms jordytan upp mer än vattenytan. Den uppvärmda luften stiger som vi nämnt tidigare. När den stigit ökar trycket över den uppvärmda ytan (eftersom lufttryck mäts genom att se hur mycket luft som finns ovanför). Det finns en kraft som kallas gradientkraft som vill utjämna trycket och föra luften från högt till lågt tryck, den uppvärma luften som har ett högt tryck förs mot omgivningens kallare luft med lägre tryck, den kallare luften faller då mot marken eftersom trycket ökar när det blir mer luft ovanför (=högre tryck).

Vid marken återkommer gradientkraften och förflyttar den kallare luften (med högre tryck) mot den uppvärmda markytan (där luften har ett lägre tryck eftersom luft förts bort därifrån). Vinden blåser då in mot det uppvärmda området från det mindre uppvärmda området. Det blir som ett kretslopp, se bild. När solen inte längre värmer jorden upphör cirkulationen, därför blåser det inte så mycket på natten.

1 kommentar:

  1. Temperaturskillnaden gäller inte bara mellan land och hav utan mellan t.ex. området kring ekvatorn och antarktis.

    SvaraRadera