Jag har nu försökt bringa lite klarhet i detta med luftens densitet och vad som sker med densiteten vid låg- och högtryck. Detta är vad jag har kommit fram till hittills:
Densitet är ett mått av ett ämnes täthet. Mängden massa per volymenhet är större ju högre densitet ett ämne har. Densiteten påverkar därför direkt ämnets vikt. I det internationella enhetssystemet SI (Système internationale d’unités) fastställs densiteten (p) på följande vis:
p=m/V
Där m= massa (kg) och V= volym (m^3).
Begreppen relativ eller specifik densitet används när man är intresserad av storleksförhållandet snarare än absoluta värden. Uttrycken definieras som kvoten mellan två ämnens densitet. Luftens densitet används ofta som referens i samband med gaser och vattnets densitet ofta i samband med vätskor. Den ungefärliga densiteten av luft vid 20°C och 1 atmosfärs tryck är 1,2 kg/m^3.
Förändringar av luftens densitet vid låg- och högtryck
Både lufttryck och temperatur påverkar densiteten, men den förändras inte särskilt mycket beroende på om det är lågtryck eller högtryck. Vid lågtryck får luften lägre densitet och man säger då att luften är tunnare. Luften blir även kallare och eftersom kall luft har högre densitet stabiliseras det hela och förändringarna blir inte så stora. Den uppvärmda luften vid högtryck som har värmts av solen rör sig snabbare (molekylerna i luften rör sig snabbare) och gasen utvidgas, med andra ord blir luften tunnare och får lägre densitet. Högtryck har dock högre densitet, vilket kompenserar den låga densiteten. Det kan ibland ske förändringar med luftens densitet beroende på väder, till exempel soliga vinterdagar då det kan vara både högtryck och kall luft vilket ger luften en högre densitet.
Referenser:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Densitet,
http://www.aftonbladet.se/väder/fragorochsvar. Alla hämtade 2010-03-03
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar